W Centrum MT Polska odbyły się 7. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych (17 – 19 września), a jedną z atrakcji wystawy była prezentacja potraw z dziczyzny, przygotowana przez wieloletniego szefa kuchni Hotelu Trylogia, członka elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Artura Świerżewskiego.
Mimo że coraz więcej osób rezygnuje z mięsa w swojej diecie, trudno dyskutować na ten temat ze zwolennikami tradycyjnej polskiej kuchni, amatorami rosołu, kiełbas, pasztetów, schabów i steków. Do nas należy jednak decyzja, jakie mięso spożywamy.
Artur Świerżewski proponuje dziczyznę jako najzdrowsze, bogate w białko, charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu i wysokimi walorami smakowymi, mięso.
Wspaniały pokaz znakomitych dań z dziczyzny zaprezentowali kucharze z hotelu Trylogia w Zielonce: Marcin Szklarczyk i Paweł Modzelewski. Jako goście specjalni Artura Świerżewskiego swoje propozycje z dziczyzny przedstawili również znani szefowie kuchni: Robert Sowa, Josef Józek Seeletso i Giancarlo Russo.
Na oczach publiczności przygotowano wspaniałe dania: złocisty rosół z bażanta, comber z sarny z borowikami, szynkę z jelenia z borówkami, polędwicę z łosia z rydzami smażonymi na klarowanym maśle i wiele innych specjałów. Ubrane w stroje ludowe pracownice Sklepu Wiejskiego i Hotelu Trylogia częstowały gości tymi smakołykami.
Można było również zakupić na wynos kabanosy i kiełbasę z dzika, pasztet z dziczyzny, polędwicę i inne wspaniałości.
Kto nie miał okazji, może spróbować szczęścia w Sklepie Wiejskim w Zielonce przy ul. Poniatowskiego, gdzie obok tradycyjnego asortymentu, dostępne są wyroby z dziczyzny.
red.
Related News

Ponad ćwierć miliona na inwestycje
February 10, 2025
Jaka przyszłość czeka media lokalne?
February 10, 2025
Stypendia dla najlepszych
November 23, 2023
Powiat planuje zakup
March 04, 2020
O nowym logo i haśle miasta Ząbki rozmawiamy z Konradem Szpakowskim.
February 19, 2020
Zlikwiduj kopciucha
February 19, 2020
Terminale płatnicze w Starostwie
February 05, 2020
Wyższy limit dla ulepszeń środków trwałych
June 11, 2019